Mini pupillen

Kinderen in de leeftijd van 5 en 6 jaar spelen bij VUC bij de Mini Pupillen (MP). Bij de MP krijgen de spelertjes de eerste beginselen van het voetballen te leren: met plezier spelen met de bal. In de MF klasse starten we elk seizoen met één team: MP1. In de loop van het seizoen vormen we met de nieuwe kinderen ook een tweede MP2 team of meer. Nieuwe voetballertjes bij de MP klasse stromen altijd eerst in bij de laatste groep. 

Alle kinderen van de MP krijgen op woensdagmiddag een training van één uur. Daarnaast doet het MP1 team vanaf september direct mee aan de KNVB Pupillencompetitie en speelt op zaterdag wedstrijden (naast de training op woensdag). De kinderen van het MP2 team trainen alleen op woensdagmiddag en doen in het eerste half jaar niet mee aan de competitie. Afhankelijk van het aantal en de sterkte wordt bekeken of de MP2 na de winterstop in januari ook KNVB wedstrijden gaat spelen. 

De indeling van de spelertjes in de teams wordt bepaald door de trainers en bespreken dit met de teamleiders. Hierbij neemt de trainer aanvullende informatie over het kind van de ouders mee, maar de trainer beslist uiteindelijk (en niet de ouder). De trainers houden gedurende het seizoen de kinderen in de gaten om te kijken of ze op de juiste plek zitten en zullen bij wijzigingen de ouders en de leiders op de hoogte brengen. 

Naast de wedstrijden doen de Mini Pupillen ook mee aan toernooien die aan het eind van het voetbaljaar (in mei) worden georganiseerd. Informatie over de wedstrijden en eventuele toernooien staat op de teampagina’s op de website van VUC. 

Voetballen in de MP-klasse 

Het voetballen bij de MP jes staat in het teken van ‘Baas over de bal te worden’ en met plezier voetballen. Alle kinderen krijgen tijdens de training een bal waarmee oefeningen worden gedaan. De training wordt gegeven door eigen trainers; zij hebben een KNVB opleiding gevolgd en krijgen op VUC begeleiding van een technisch jeugdcoördinator. 

 In de KNVB competitie voetbalt VUC MP tegen MP teams uit de regio. De wedstrijden in de MP-klasse worden gespeeld met 4x4 spelers (zonder keeper) op een kwart veld met kleine goals. Er worden twee wedstrijdjes tegelijk naast elkaar gespeeld, dus zijn er 2x2 teams van 4 kinderen aan het voetballen. Er wordt twee keer 20 minuten gespeeld. Na de 1e helft wisselen de teams van veld, zodat ze een andere tegenstander hebben. Meer informatie over dit 4x4 spel is te lezen op de website van de KNVB bij ‘competities / amateurs / pupillen’ en op de speciale pupillensite van de knvb: www.voetbal.nl. 

De indeling van de teams wordt per wedstrijd bepaald om zo goed mogelijk spel te kunnen bieden. Tijdens de wedstrijd kan, indien de situatie dit vraagt, geschoven worden met de indeling over de twee teams. Over de indeling en wijzigingen beslist de trainer of coach. De voetballertjes worden in de wedstrijd gecoacht door een coach (teamleider) en trainer (van VUC). Hij stelt het team op (voor of achterspelers) en geeft tijdens de wedstrijd aanwijzingen aan de jongens. En de ouders, die moedigen de spelertjes aan vanaf de zijlijn. 

 Elke zaterdag speelt de MP1 thuis of uit een wedstrijd. Bij een thuiswedstrijd verzamelen de voetballers 1 uur voor de wedstrijd. Het veld wordt in gereedheid gebracht, de voetbalkleren en schoenen worden aangetrokken en er wordt een balletje getrapt om warm te worden. Bij een uitwedstrijd wordt er 1½ uur vooraf verzameld op het VUC terrein. De jongens en begeleiders worden verdeeld over de aanwezige auto’s om vervolgens gezamenlijk naar de uit club te gaan. Daar aangekomen is er voor de jongens nog tijd voor omkleden en warm spelen. Waar er gespeeld wordt op zaterdag staat vermeld op de website van VUC bij de teampagina (via ‘junioren’). Ook is dit te vinden op de KNVBwebsite www.voetbal.nl en dan zoeken bij ‘clubs & competitie’ en ‘zoeken bij clubs’ naar VUC Mini Pupillen; selecteer vervolgens dit als team om bij een volgend bezoek direct naar ‘mijn teams’ te gaan. Voor deze site moet je bij een eerste bezoek inloggen; dit kan gratis bovenaan de pagina. 

Begeleiding 

De MP spelers worden bij wedstrijden begeleid door een teamleider. De teamleider is bij wedstrijden van het team het aanspreekpunt voor de ouders en voor VUC en maakt afspraken met de ouders over zaken rond het voetbalen. Bij de teamleider kunnen de ouders voor aanvang van de wedstrijden afwezigheid en/of ziekte van een voetballertje doorgegeven (voor vrijdag 19.00 uur). VUC kan ook de teamleider benaderen om wijzigingen door te geven over de wedstrijden of andere zaken die het team aangaan. De coördinatie van de gehele Mini Pupillen is in handen van de jeugdcommissie.

Tot slot 

Bij de Mini Pupillen biedt VUC de jongens de mogelijkheid om in klein verband wedstrijden te spelen tegen leeftijdsgenootjes van clubs uit de regio. VUC geeft daarbij elke voetballertje een kans om The Best te worden. Hoe dit eruit ziet kunt u zien op foto’s van de MP teams. 

Mochten er opmerkingen zijn, dan moeten die zeker gesteld worden en horen wij graag. Wacht niet met vragen, laat het ons weten via de trainers, leiders of jeugdvoorzitter. Wij nemen altijd persoonlijk contact met u op voor een gesprek. 

Voetballen doe je bij VUC Mini Pupillen (d.d. 1 november 2010)