Gestelde vragen

Meest gestelde vragen jeugd divisie

 

Mijn kind wil op voetbal: De 30 meest gestelde vragen. 

Indien u nog andere vragen heeft kunt u in principe bij iedere vertegenwoordiger van de club uw vraag kwijt. U kunt ook de vraag bij de jeugdcommissie neerleggen. 

1. Waarom zou ik voor VUC moeten kiezen? 

- VUC staat voor plezier, prestaties, eenheid en uitstraling met als basis daarvoor een combinatie van goede spelers, goed opgeleid kader en gekwalificeerde

  trainers, genoeg vrijwilligers, een goede sfeer en mensen daar omheen die VUC een warm hart toedragen. 

- VUC biedt kinderen de kans om in voetbal met plezier het maximale uit zichzelf te halen 

- Alle kinderen krijgen de kans om veel te spelen, zoveel mogelijk op zijn haar niveau. 

- VUC heeft een duidelijke visie en doelstellingen 

- VUC hecht zeer aan plezier, sportiviteit, verantwoordelijkheid, respect, teamgeest, zorg voor elkaar, discipline en de wil om zoveel mogelijk uit jezelf te halen 

- VUC heeft een goede naam en wil die behouden 

- VUC heeft een technisch jeugdplan gericht op techniek, inzicht, motorische vaardigheid, persoonlijkheid en communicatie (TIMPC) 

- VUC heeft opgeleide trainers die begeleid worden door het Hoofd Opleiding en de combinatiefunctionaris 

- Met alle nieuwe leden wordt een ballotagegesprek gevoerd zodat we direct weten wie er lid willen worden van de club 

- Er worden regelmatig nevenactiviteiten georganiseerd, bijvoorbeeld als de wedstrijd wegens slecht weer wordt afgelast. 

- VUC heeft een digitaal clubblad met actuele informatie, de Pinguinpost. 

Ga vooraf eens een kijkje nemen naar een training, praat met ouders van aangeslotenen of met de trainers zelf. 

2. Hoeveel bedraagt het lidmaatschapsgeld? Is de verhouding onkosten/kwaliteit/prijs verantwoord? 

VUC kent bij de jeugd een gedifferentieerde contributie. De contributie wordt door de club besteed aan trainers, materialen (ballen, hesjes, velden, etc.), onderhoud en administratiekosten. Klik hier voor meer informatie. 

3.Waarom en wat moet ik allemaal tekenen? 

Als u voor een voetbalclub als VUC kiets, moet U uw handtekening plaatsen voor een officile aansluiting bij de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). Uw kind is lid van de voetbalclub die weer lid van de KNVB is. VUC dient een eerste inschrijving en jaarlijks lidgeld per speler te betalen aan de KNVB. Na een paar weken ontvangt Uw kind ook het blad van de KNVB op zijn naam thuisgestuurd. De jeugd vanaf D en ouder dient er een spelerspas te worden aangevraagd bij de KNVB. Deze kaart moet tevens voorzien zijn van een pasfoto. 

Voorts dient u een overeenkomst met VUC te ondertekenen waarin staat wat u van de club kunt verwachten en wat de club van u en uw kind veracht. Dan kunnen daar geen misverstanden over ontstaan. 

4. Is mijn kind medisch geschikt om te voetballen? 

Veel ouders "vergeten" bij de inschrijving van hun kind in de club, te spreken over de medische voorgeschiedenis van hun zoon, of durven verborgen ziekten niet vermelden, uit schrik dat hun kind niet zal worden opgesteld, of minder speelkansen zal krijgen. Het is echter van groot belang om de trainer/jeugdcordinator te verwittigen als uw kind astma heeft, een hartoperatie heeft ondergaan, of allergisch is voor bepaalde producten. 

5. Welke schoenen moet ik kopen? 

Natuurlijk krijgt U in de speciaalzaak de diensten aangeboden van de verkoper. In de schoenendiscounts, die goedkoper blijken te zijn, moet U het vaak zelf oplossen. Misschien kan U onderstaande tips goed gebruiken. 

Bij een kind in volle groei is het van het grootste belang dat de voeten goed worden ondersteund: niet te klein (kindervoeten groeien snel) niet te groot (niet op de groei kopen) Heeft hij een brede voet, of smal en lang. (Grieks en Egyptische voet) 

Nieuwe voetbalschoenen koop je best overdag, een schoen die goed zit, hoeft nog niet aan te vullen als een pantoffel, schoenen moeten eerst ingelopen worden. Een wedstrijd spelen op gloednieuwe schoenen doet men dus beter niet. 

De zool moet buigzaam zijn, maar ook niet te slap. De schoen moet vooral buigzaam zijn tussen de tenen en de bal van de voet, dit om het natuurlijk afrollen van de voet te kunnen volgen bij het lopen en om baltechnieken te verrichten bovenop een bal. 

De binnenzool moet een voetverhoging hebben om het naar binnen kantelen van de voet te vermijden (voorkomt blessures aan de buitenste kniebanden) Voor de spelers met platvoeten, gebruik liefst geen steunzolen, zij gaan in de schoen glijden en maken voetballen onmogelijk. Voor kinderen met platvoeten bestaan schoenen met gentegreerde steunzool. Het hakgedeelte moet voldoende steun geven om beschadiging aan de achillespees, door druk tijdens het lopen, te vermijden. De afronding zijwaarts moet onder het enkelgewricht blijven. 

Kies als de speler nog jong is voor schoenen met langwerpige vaste noppen. Het spelen op een hard terrein met zogenaamde 6-studsschoenen (afschroefbare noppen) kan talalgie (hielpijn) opleveren. Zorg dat Uw speler minstens twee paar schoenen heeft. (droogtijd, inlopen enz...) 

Leren schoenen zijn nog altijd de beste, ze laten meer vocht door en nemen meer vocht op en zijn veel soepeler dan kunstleren schoenen. Leren schoenen spoel je liefst zelf onder de kraan (lauw water) af, opvullen met kranten papier (niet te veel), en op natuurlijke wijze laten drogen (niet tegen de verwarming). Je kan ze nadien ook een vetbeurt geven. 

6. Moet mijn kind een "echte" voetbal hebben? 

Balgevoel krijgen is het voornaamste. Het spelen met een "echte" voetbal of een gewone plastic of rubberen bal, is een verschil van dag en nacht. Een kind dat nooit met een leren bal speelde en plots geconfronteerd wordt met dat harde zware ding, zal zeker in begin problemen hebben. Het helpt ook als uw kind thuis kan voetballen, zowel binnen op de tapijt met statische baloefeningen, als buiten op het gras. Voor de F-Pupillen opteren sommige clubs voor een bal nr. 5, die weliswaar lichter weegt, maar toch een omtrek heeft van max. 71 cm. Andere clubs laten deze spelers voetballen met een nr. 3 of 4 omdat de balbeheersing, vooral door oefeningen op/aan/tegen/ de bal, motorisch gemakkelijker zijn. Nadien worden de Pupillen per leeftijdscategorie geconfronteerd met zwaardere ballen. 

7. Hoe kom ik aan VUC-kleding? 

U kunt bij VUC een outfit kopen, bestaand uit een shirt, een broekje en kousen. Via de webshop of via vuc@vuc.nl kunt u een afspraak maken.

8. Wat moet er in de voetbaltas zitten? 

Zorg eerst voor een voldoende grote sporttas, met veel aparte vakken en plastic zakken. 

Na afloop van de training kunnen voetbalschoenen flink besmeurd zijn, en als ze samen met de handdoeken en het wit onderhemdje, de tas in moeten, dan weet je het wel.... 

Een voetballerspeler heeft steeds de volgende zaken in zijn tas: 

- douche-benodigdheden: zeep/gel, handdoek, borstel/kam, badslippers 

- kleding: trainingspak, broekje, kousen, T-shirt, evt. regenjasje, schoon ondergoed + kousen 

- voetbalattributen waaronder in elk geval schoenen en scheenbeschermers. Iindien uw kind vaste keeper is horen daar ook keeperhandschoenen en een petje met zonneklep bij. 

9. Is het douchen verplicht? 

Ja. Douchen na de training is hyginisch. Wie bezweet blijft rondlopen, stinkt niet alleen, maar zorgt ervoor dat het zout via de houd in de spieren kan dringen, en dat verhoogt dan weer het risico op blessures. Spelers bouwen met douchen ook aan hun zelfstandigheid en maturiteit. 

10. Zal ik mijn kind naar het voetbal op tv laten kijken? 

Dat kan maar is helemaal niet nodig. Een kind moet aan den lijve ondervinden wat het is om te voetballen. U kan uw kind wel enthousiast maken voor een mooi doelpunt of zeker de manier waarop een speler met schijnbeweging en techniek een andere speler uitschakelt. Enkel wanneer het kind , iets met de nodige scherpte kan observeren, en het daarna in de praktijk wil uitvoeren, dragen mediabeelden bij tot de technische ontwikkeling van een kind. Het kijken naar voetbal op tv heeft ook een negatief aspect. Beelden van spelers die vasthouden, zich laten vallen, schoppen of vol overgave zijn ongenoegen uitspuwt tegen de scheidrechter of tegenstander, worden dan ook (on)bewust meegedragen. Kopiren van dat gedrag wordt bij VUC niet geaccepteerd. 

11. Hoe zit het met de verzekering? 

- VUC en de trainers zijn via de KNVB verzekert tegen aansprakelijkheid. 

- Ouders die spelers vervoeren naar een uitwedstrijd worden geacht een inzittendenverzekering te hebben. 

12. Heeft het voetbal invloed op de schoolresultaten? 

Bij VUC geldt: School is belangrijker dan voetbal. Kinderen dienen voorrang te verlenen aan hun studie. Wij verwachten dat ouders en kinderen hier zelf scherp op letten, omdat ons dat inzicht meestal ontbreekt. Wel dient uiteraard gemeld te worden dat daardoor een kind niet kan trainen of spelen. Minder trainen kan echter wel betekenen dat het kind dan ook (tijdelijk) minder speelt. 

Naar de specifieke invloed van voetbal op de studies is nog geen systematisch wetenschappelijk onderzoek gedaan. Wel heeft een recent Frans onderzoek aangetoond dat lichamelijke inspanning in het algemeen een positieve invloed heeft op de intellectuele en cognitieve prestaties, en dit zowel bij kinderen als bij volwassenen. "Mens Sana in corpore sano" heet het motto.(een gezonde geest in een gezond lichaam) 

13. Hoeveel trainingen moet mijn kind hebben om een aanvaardbaar niveau te hebben? 

Dat verschilt per kind. Daarom streven wij er dan ook naar om het kind op het eigen niveau te laten spelen, liefst zodanig dat het geprikkeld wordt om zich voluit in te zetten. Dat kan soms hoger zijn dan u verwacht, soms lager. U kunt daar vragen over stellen, maar de technische staf van VUC bepaalt zelf op welk niveau het kind speelt. 

14. Mag mijn kind buiten het voetbal ook andere sporten beoefenen? 

Ja, natuurlijk, rekening houdend met de intensiviteit en duur van de sporten (liefst balsporten). 

Toch zullen enkele sporten zich niet ontlenen om optimaal te kunnen voetballen. De werking en ontwikkeling van vooral de beenspieren bij voetballers is anders. Een voetballer heeft nu eenmaal verkorte (soms slappe/sterke) groep beenspieren. Wanneer sommige spiergroepen zich meer gaan ontwikkelen kan er een disbalans ontstaan, waarmee het risico tot blessures vergroot. Ga daarom voor een wedstrijd liefst niet fietsen of rolschaatsen. Ook zwemmen (chloor) liever na de wedstrijden. Tennis is ideaal te combineren, (winter/zomer), gevechtssporten (incasseringsvermogen) ook. We raden wel af dat een kind meer dan twee sporten beoefend. De spieren hebben ook hun rusttijd nodig. 

15. Hebben jonge voetballers al een vaste plaats in de ploeg? 

In principe tot ongeveer 12 jaar niet. 

16. Wie is wie in de club? 

Een goed gestructureerde club heeft heel wat personen nodig voor de werking. 

Dagelijks bestuur 

Technische Staf 

Jeugdbestuur 

Diverse werkgroepen waaronder Activiteitencommissie, jeugdactiviteitencommissie, Sponsorcommissie, VUC 100 jaar 

Hij komt regelmatig samen met alle trainers om de trainingsprogramma's te bespreken en de spelers te evalueren. Hij neemt af en toe de trainingen van de trainers over. Hij maakt voor de spelers de weg open naar het eerste elftal. Hij probeert overal aanwezig te zijn, en toont belangstelling voor alle spelers. 

17. Waarop wordt er bij VUC getraind? 

We hebben een technisch jeugdplan met de volgende speerpunten: 

Mini-F t/m E (5 tot 10 jaar) 

Basisrijpheid. Bal als doel, baas over de bal. Basisvormen en basistechnieken. 

D t/m B (11 tot 16 jaar) 

Wedstrijdrijpheid. Bal is middel. Snelheid, cordinatie, uithoudingsvermogen en kracht. 

A-junioren en 18 jaar en ouder 

Competitierijpheid. Wedstrijd is doel. Snelheid, cordinatie, uithoudingsvermogen en kracht. 

Net als bovenstaande technische vaardigheden is ook tactiek bepalend. Tactisch inzicht maakt dat in wedstrijdsituaties de juiste keuzes worden gemaakt. Tactisch inzicht moet van kindsbeen ontwikkeld worden. Bij onze tactische opleiding wordt voorrang gegeven aan vrije spelvormen. Daarmee wordt creativiteit van onze voetballers vergroot. 

De wijze waarop dat bij VUC gebeurd zijn verwoord in het technisch jeugdplan. Trainers geven training volgens dat plan. Tevens dragen trainers onze visie uit en stuurt de kinderen daar op. 

Onze trainers worden begeleid en zijn/worden opgeleid. VUC heeft twee technisch jeugdcordinatoren die de trainers begeleiden en beoordelen. 

Onze trainers krijgen regelmatig lezingen en cursussen om hun werk nog beter te kunnen doen. 

Winnen is leuk, maar voor ons niet het belangrijkste. Plezier en het maximale uit jezelf halen kan ook zonder te winnen. Dus we proberen niet ten koste van alles te winnen. 

18. Wanneer trainen de verschillende teams 

U kunt hier het totale trainingsschema van VUC bekijken. 

19. Wat verwacht de club van de ouders? 

Onze leden zijn ons kapitaal. Dat proberen we te verrijken. Maar dat kunnen we niet zonder meer. Wat we bieden is ook wat we vragen: sportiviteit, plezier, verantwoordelijkheid, respect, teamgeest en zorg voor elkaar en discipline. En natuurlijk de wil om die eigenschappen verder te ontwikkelen. Van ouders vragen wij deze eigenschappen ook. Maar ook dat ze ons daarbij helpen. Zonder de ouders kunnen en willen we niet werken. 

Toon zichtbare belangstelling voor uw kind 

Gelukkig volgen veel ouders het voetballen van hun zoon of dochter. Natuurlijk vinden (ook de kleinste voetballers het fantastisch als ze worden aangemoedigd! Ouders en opa's en oma's zijn dus zeker nodig en welkom langs de lijn! Regelmatige aanwezigheid bij wedstrijden is dan ook zeer gewenst. 

Aanmoedigen mag, aanwijzingen geven niet 

Het enthousiasme van ouders is erg belangrijk voor de voetbalbeleving van kinderen. Helaas echter houden veel ouders het niet bij het aanmoedigen van hun kinderen. De kinderen worden al snel een verlengstuk van de beleving van de ouders. Aanmoedigingen worden dan ook aanwijzingen en voordat iemand het in de gaten heeft, staan er twee keer zo veel trainers/coaches langs de lijnen als er voetballers binnen de lijnen lopen. Kinderen leren het snelst in een "veilig" leerklimaat. Dat wil zeggen een sfeer waarin het kind de vrijheid heeft om het spel zelf te ontdekken. Het wordt daarbij geholpen door n persoon, de trainer/coach. Die structuur moet heel duidelijk zijn. Zo niet, dan wordt het verwarrend en begrijpen de kinderen niet meer waar zij aan toe zijn. Dit geldt zowel voor de wedstrijd als voor de trainingen. 

Hulp bij de wedstrijden 

De coach heeft vaak hulp nodig van ouders. Met name in de jongere jeugd is hulp nodig bij het op tijd aanwezig zijn voor de wedstrijd en trainingen, klaarzetten van de doelen, het zijn van grensrechter en soms scheidsrechter, uitdelen van ranja in de rust, opruimen van de doelen na de wedstrijd en nog even gezellig napraten. 

Zodra de kinderen hun eigen schoenen kunnen "strikken", en zelf kunnen douchen, schept het overigens rust als ouders zich ook daar niet meer mee bemoeien. Het kan worden gezien als een volgende stap naar zelfstandigheid en zelfwerkzaamheid. Geef ze de kans! 

Alle ouders met auto worden geacht bij uitwedstrijden op toerbeurt te rijden. Bij verhindering dienen ouders zelf te regelen met andere ouders dat er iemand anders rijdt. 

We verwachten van ouders voorts dat zij er op toezien, dat kinderen zich aan de gedragsregels houden. 

Bereidheid tot andere activiteiten voor de club 

Tevens is het noodzakelijk dat alle ouders af en toe bijspringen buiten de wedstrijden van hun kind. Dat kan zijn voor een bardienst, bij de organisatie van een toernooi, een jeugdfeest of wat dan ook. Dat doen we uiteraard in overleg en we zoeken zaken die goed bij iemand past. Dat is dan ook een onderwerp van gesprek bij de ballotage. 

20. Krijgt mijn kind kans om te spelen? 

Bij ons is het de bedoeling dat alle kinderen over het gehele seizoen genomen, inclusief oefenwedstrijden ongeveer evenveel spelen. 

21. Waarom staat mijn kind niet in het hoogste team? 

Een belangrijke oorzaak van conflicten tussen trainers en ouders, is het verschil in opvatting over de mogelijkheden van de jonge voetballer. Dat ouders hun eigen kind verdedigen en trachten voorop te stellen, is een heel natuurlijke zaak. 

Goed overleg op basis van enkele spelerevaluaties kan hier een oplossing bieden. Als ouder hebt U het recht te weten wat er met uw kind gebeurt in de club, vraag aan de trainer of technisch jeugdcordinator om de evaluatie van uw zoon toe te lichten. Ouders willen soms te snel resultaten. Ze willen hun kinderen zo vlug mogelijk "als een grote" zien voetballen. 

VUC bepaalt echter zelf en te allen tijde in welk team, wanneer en waar het kind speelt. 

22. Hoe lang duurt een wedstrijd? 

JO9 – jeugd, 2x20min, 6 tegen 6

JO10 – jeugd, 2x25min, 6 tegen 6

JO11 – jeugd, 2x30min, 8 tegen 8

JO12 – jeugd, 2x30min, 8 tegen 8

JO13 – jeugd, 2x30min, 11 tegen 11

JO14 – jeugd, 2x35min, 11 tegen 11

JO15 – jeugd, 2x35min, 11 tegen 11

JO16 – jeugd, 2x40min, 11tegen 11

JO17 – jeugd, 2x40min, 11 tegen 11

JO18 – jeugd, 2x45min, 11 tegen 11

JO19 – jeugd, 2x45min, 11 tegen 11

23. Er is iets mis, maar ik weet niet wat het is. 

Een kind groeit. Volwassenen lijken dat nogal eens te vergeten. Groeien vraagt veel energie: kinderen krijgen af en toe een inzinking, die enkel en alleen te wijten is aan de groei. Groeien gebeurt niet gestadig, maar kent stilstaande fases en zogenaamde "groeispurten". Vooral tijdens deze spurten kan het zijn dat het kind zoveel energie verbruikt, dat zijn fysiek rendement tijdelijk beduidend minder is. Groeipijnen kunnen op ieder ogenblik beginnen, meestal komen ze voor tussen 3 en 5 jaar en 8 en 12 jaar, de pijnen verdwijnen gewoonlijk na een jaar. Een kind met groeipijn is gezond en er is geen aanwijzing voor een onderliggende kwaal. Soms is het zo storend dat het kind nachten lang wakker ligt. Een goed opgebouwd stretchprogramma, lichte massage en warme baden, blijken een gunstig effect te hebben. In uiterste gevallen kan een pijnstiller (type paracetamol) de oplossing bieden. 

24. Wat is een Meniscus? 

In voetbaltermen "de voetbalknie" genoemd. Dit letsel vindt zijn oorsprong bij het plotseling draaien van het bovenbeen met een gefixeerd onderbeen, bij een gebogen knie. In het kniegewricht zitten twee grote kraakbenige schijven (halve maantjes), een in de binnenkant, een in de buitenkant. Een afbrokkelend stukje van dat kraakbeen dat niet tijdig aangroeit, kan hevige pijnen veroorzaken zodat de knie niet verder gestrekt kan worden. Indien dat niet goed behandeld wordt (bij oudere spelers chirurgisch verwijderen) kan dat een hypotheek leggen op de toekomstige fysieke toestand van de speler. 

De enige raad die we meegeven: raadpleeg een sportarts. 

25. Is koppen gevaarlijk? 

Net als bij boksen krijgt bij voetbal het hoofd het hard te verduren. Met het trainen op koppen wordt absoluut voorzichtig omgegaan, zeker bij de jongste jeugd die nog niet weet hoe het moet. De kans dat spelers een bal verkeerd raken is relatief groot. Dat houdt vaak in dat men daarna nooit meer zal koppen. De spelers gaan geleidelijk aan zelf ballen koppen. De een is daar wat eerder mee dan de ander. 

26. Is gebruik van geneesmiddelen gevaarlijk

Leest u goed de bijsluiter van het medicijn dat uw kind gebruikt. Het is aan te raden een aantal geneesmiddelen NIET te nemen binnen de drie dagen voor een wedstrijd. Wie over voldoende gezond verstand beschikt, laat een ziek kind helemaal geen wedstrijd spelen. Zo simpel is dat. 

Volledigheidshalve geven we hier een lijstje van verboden medicijnen/doping: 

- Beta-blokkers : tegen hartkloppingen 

- Efedrine en derivaten : opletten bij druppels en siropen 

- Coffene vanaf 12ug/ml urine: ook Gurosan bevat coffene 

- Cortisone: opletten met zalven, oog- en neusdruppels 

- Hormonen: testosteron, anabole steroden, schildklierhormoon, erytropotine 

- Waterafdrijvende middelen 

- Narcotica, morfine, cannabis, xtc......... 

- Hoesmiddelen: Actifed, Broncosedal, Paracodine 

- Neusdruppels: Vibrocil 

- Oogdruppels: opletten met Visine, Pranox 

27. Het wondermiddel, "de spons". 

De leiders van jeugdteams hebben een waterzak met een spons voor hun team. Daar worden 95% van de blessures en pijntjes direct mee verholpen. 

Binnen in de kantine is een EHBO-kist en een defibrillator aanwezig. Die is te verkrijgen bij de wedstrijdtafel. 

28. Mag ik als ouder op het veld komen? 

Nee. Ouders moeten achter het hek blijven en mogen zich bij zowel wedstrijden als trainingen niet bemoeien met wat er op het veld gebeurt. 

29. Normen en waarden 

VUC is scherp op het naleven van normen en waarden. Dat is uitgewerkt in beleid en in instructies voor spelers, officials, ouders en bezoekers. U leest er meer over door hier te klikken.