KNVB pakt voetbalblessures aan!

KNVB pakt voetbalblessures aan

De KNVB en Consument en Veiligheid bieden gezamenlijk het trainingsprogramma ‘Voetbal Blessure Vrij’ aan om blessures te voorkomen. Het programma is beschikbaar via de subsite voor Trainers & Coaches en wordt ondersteund door Giovanni van Bronckhorst.

Elk jaar lopen 620.000 veldvoetballers een blessure op. Vooral de enkels en knieën moeten het ontgelden. Om deze voetbalblessures aan te pakken is het trainingsprogramma ‘Voetbal Blessure Vrij’ ontwikkeld.

Het trainingsprogramma bevat oefeningen die blessures helpen te voorkomen. Trainers kunnen deze oefeningen verwerken in hun training. Het programma bestaat uit een complete warming-up en stabiliteitsoefeningen met de bal. Voor de warming-up wordt er gebruik gemaakt van het 11+ programma van de FIFA. Daarmee wordt dertig procent van de blessures voorkomen.

Bekijk de stabiliteitsoefeningen Met behulp van korte voorbeeldfilms zijn de diverse oefeningen te bekijken. Het programma wordt daarnaast ook aangeboden via de KNVB Academie. De stabiliteitsoefeningen zijn opgedeeld in drie niveaus.

Niveau 1:

Terugspelen na inspringen vanaf 1 been

Terugspelen vanuit tripling

Terugspelen vanuit voorwaarts lopen

Terugspelen vanuit zijwaartse aansluitpas

Terugkoppen vanuit tweebenige sprong

 

Niveau 2:

Statisch terugspelen

Terugspelen na zijwaartse sprong

Terugspelen na voorwaarts lopen en drie balcontacten

Terugspelen na sprong van twee benen naar één been

Niveau 3:

Statisch terugspelen na drie balcontacten

Terugspelen na eenbenige sprong op hetzelfde been

Terugspelen en buitenwaarts draaien

Meer oefeningen? De stabiliteitsoefeningen uit het trainingsprogramma ‘Voetbal Blessure Vrij’ zijn goed te combineren met het warming-up-programma 11+ van de FIFA. Het programma is ontwikkeld door een internationale groep deskundigen en helpt blessures bij mannelijke en vrouwelijke voetballers van veertien jaar en ouder te voorkomen.

Bekijk het warming-up-programma 11+ van de FIFA online!

Download ook de uitgebreide handleiding en de uitlegposter!

Via www.voetbal.nl/voetbalblessurevrij